Italia ashpërson masat: Gjoba deri në 1000 euro për ata që nuk kanë “green pass” në ambiente të mbyllura

Për të shmangur një valë tjetër të pandemisë me raste të reja dhe viktima, Italia po ndërmerr masa të ashpra për qytetarët. “Green Pass” (kalimi i gjelbër) do të përdoret nga e premtja 6 Gusht për personat mbi 12 vjeç në rajonet e zonës së bardhë për të hyrë në evente sportive, panaire, kongrese, muzeume, kazino, teatro, kinema, koncerte, konkurse publike, apo edhe thjesht për t’u ulur në tavolina të mbyllura në bare dhe restorante. Por kjo “green pass” nuk është e nevojshme kur konsumohet në banak apo edhe jashtë. Gjithashtu do të shërbejë për qasje në pishina të mbyllura, palestra dhe qendra Wellness. Kalimi i gjelbër lejon qytetarët që të hynë menjëherë në spitalpër të vizituar anëtarët e familjes të shtruar dhe do të vazhdojë të jetë e nevojshme për të marrë pjesë në dasma, ose për të vizituar të afërmit në shtëpitë e pleqve.

Nga datat 6 gusht si personat që hyjnë në vende pa një leje jeshile ashtu edhe menaxherët e aktiviteteve do të ndëshkohen. Dekreti i qeverisë italiane parashikon që “pronarëve ose menaxherëve të shërbimeve dhe aktiviteteve u kërkohet të verifikojnë që qasja në shërbimet e lartpërmendura është në përputhje me kërkesat”. Dekreti parashikon gjoba që variojnë nga 400 deri në 1000 euro për pronarët dhe konsumatorët. Për më tepër, në rast të shkeljes së përsëritur tri herë në tre ditë të ndryshme, “biznesi mund të mbyllet nga një deri në dhjetë ditë”. Dënimet janë parashikuar edhe për falsifikimin e lejes së gjelbër, si për letrat ashtu edhe për dokumentet dixhitale.

Leja e gjelbër u lëshohet atyre që janë vaksinuar kundër Covid (edhe me një dozë të vetme, për të paktën 15 ditë), atyre që janë shëruar nga sëmundja në gjashtë muajt e mëparshëm dhe atyre që kanë marrë një rezultat negativ në testi i antigjenit molekular ose i shpejtë.

Artikuj të ngjashem

Instagram

Më të lexuarat