“Lëvizje të lirë në kufij”/ Çfarë nënshkruan në Shkup, Rama-Zaev dhe Vuçiç

Tre liderët Edi Rama, Zoran Zaev e Aleksandar Vuçic, nënshkruan në Shkup në kuadër të forumit ekonomik dy memorandume dhe një marrëveshje,ndërshtetërore, që kanë për qëllim lehtësimin e lëvizjes së njerëzve dhe mallrave dhe forcimin e bashkëpunimit të mëtejshëm mes vendeve të rajonit. Marrëveshja parashikon krijimin e “korsive të shpejta” në pikat kufitare, me qëllimin që të mos ketë vonesa kalimi. Ajo përmban edhe dispozita për sa i përket thjeshtësimit të formaliteteve për importin, eksportin dhe lëvizjen përkatësisht transportimin e mallrave; bashkëpunimin mes doganave dhe autoriteteve të tjera kompetente; si dhe dispozitat e veçanta për sigurinë e ushqimit, çështjet veterinare dhe fitosanitare dhe lëvizjen e lirë të produkteve industriale jo-ushqimore.

Marrëveshja e Bashkëpunimit për mbrojtje dhe shpëtim nga katastrofat në Ballkanin Perëndimor dhe Memorandumi i mirëkuptimit për lehtësimin e importit, eksportit dhe lëvizjes së mallrave në Ballkanin Perëndimor, dalin nga Nisma për bashkëpunim të avancuar ekonomik rajonal mes Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë, thotë REL.

Dokumentet paraqesin mënyrën e zbatimit të iniciativës për të përmirësuar kushtet në lidhje me shkëmbimin e mallrave dhe shërbimeve, si dhe nismës për bashkëpunim mes vendeve në drejtim të mbrojtjes dhe shpëtimit nga katastrofat. Forumi i Shkupit për Bashkëpunim Rajonal në Ballkanin Perëndimor, i organizuar nga Dhomat e Tregtisë të Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë ka mbledhur shumë se 300 kompani nga këto tre vende, si dhe ekonomi të tjera rajonale dhe europiane, por edhe përfaqësues të qeverive, institucioneve financiare, universiteteve, delegacioneve dhe shoqatave ndërkombëtare.

Shumica e kompanive janë nga sektori i ndërtimtarisë, agro-ushqimit, energjisë, makinerisë, industrisë së automobilave, tekstileve, turizmit, programimit, telekomunikacionit, transportit e fushave tjera. Në kuadër të forumit janë mbajtur edhe takime të shumta të biznesmenëve nga rajoni ku janë shkëmbyer pikëpamje për thellimin e bashkëpunimit ekonomik.

Artikuj të ngjashem

Instagram

Më të lexuarat