Spanja legalizon vdekjen e asistuar

Ligjvënësit spanjollë kanë votua pro lejimit të vdekjes së asistuar për pacientët që vuajnë për kohë të gjatë nga sëmundje të pashërueshme dhe për personat që kanë dhimbje të papërballueshme.

Në këtë mënyrë, Spanja është bërë vendi i gjashtë në botë dhe i katërti në Evropë që lejon vdekjen e asistuar. Dhoma e Ulët e parlamentit ka votuar me 202 vota në të mirë të këtij vendimi, për dallim nga 140 vota, sa kanë qenë kundër.

Ligjvënësit nga koalicioni qeverisës dhe nga partitë tjera, kanë mbështetur këtë propozim, derisa konservatorët dhe ligjvënësit e krahut të djathtë janë zotuar për ta rrëzuar këtë vendim në të ardhmen.

Ministrja e Shëndetësisë Carolina Darias e ka përshëndetur miratimin e projektligjit dhe e ka konsideruar hap të rëndësishëm “drejt njohjes së të drejtave të njeriut.

“Ne jemi duke shkuar drejt një shoqërie më humane dhe më të drejtë”, u ka thënë Darias ligjvënësve.

Projektligji ka qenë rezultat i një debati të gjatë, që ka nisur tre vjet më parë, dhe ka kaluar nëpër një mori komitetesh dhe në Senat.

Ai pritet të nisë së zbatuari në mes të muajit qershor. Ligji u mundëson punëtorëve shëndetësorë të refuzojnë të marrin pjesë në këtë procedurë, për shkak të besimeve të ndryshme.

Eutanazia, proces kur një mjek injekton ilaçin vdekjeprurës te pacienti, është e lejueshme apo e sanksionuar nga gjykatat në Belgjikë, Kanada, Luksemburg, Kolumbi dhe Holandë.

Në Zvicër dhe disa shtete amerikane është e lejueshme vetëvrasja e asistuar nga mjeku, kur një pacient i injekton vetes ilaçin vdekjeprurës nën vëzhgimin e mjekut.

 

Artikuj të ngjashem

Instagram

Më të lexuarat